This small evergreen plant grows only a few inches tall, but spreads widely across the forest floor. The dark green leaves are generally no more than a half inch across. It grows in fully shaded areas and is commonly found under the trees in mixed or deciduous forests. It prefers humus-rich soils but can also be found in sandy or loamy soils.
In the spring it grows pairs of small white flowers which attract insects which feed from its nectar and pollinate the flowers. When the petals fall off the immature fruit remains green and easy to overlook for the summer. By fall each pollinated flower may form a red fruit. These berries sometimes persist through the winter, providing a seasonal food source for animals such as birds, deer, mice, raccoons and foxes.
On your next hike, look out to see if you can spy this plant on the forest floor! You may be surprised by how much is hiding among the leaf litter!
There are many species of goldenrod, but they are known for their small golden-yellow flowers. The plants often grow in bunches, sometimes creating fields of tall yellow flowers. These flowers are bright and showy to attract hundreds of species of pollinating insects to feed on the nectar inside each flower and to take pollen to other flowers. Goldenrod pollen is so sticky and heavy that it relies entirely on pollinators to visit their flowers to move the pollen. This pollen is too heavy to become airborne and therefore does not have a chance to float around or make you sneezy.
Ragweed on the other hand has less showy flowers, and does not even contain nectar to attract pollinators. The pollen grains of ragweed are small and wind-dependent. These small pollen grains become airborne to travel to other flowers and therefore may be the plant that is making you sneezy.
However, since both flower at the same time, some look outside and blame the yellow flowers. That’s not to say that ragweed is unimportant. Even though it’s not a food source for pollinators who are looking for nectar, ragweed seeds and foliage are an important source of food for many animals. Ragweed seeds are oil- and fat- rich that last into the winter to sustain many species of birds such as sparrows and goldfinches. The leaves are eaten by a variety of plant-eating mammals. The leaves provide an important food source for caterpillars and beetles, which also helps to provide protein for insect-eating songbirds with growing chicks in the nest.
Next time you see a flowering goldenrod, look closely to see how many pollinators might be on it- and rest assured that getting closer shouldn’t make you sneeze.
Fawns are born with spots, which can help them camouflage in the forest leaves and grasses. Deer mothers may leave their fawns alone in leafy hiding places for up to 12 hours, while the mothers feed. Although a fawn can walk, the fawn’s instinct is to stay put. Fawns stay hidden and quiet because at this stage, the fawns are vulnerable to predation by larger animals such as coyotes, bobcats, and black bears.
In addition to needing time to feed, the mother’s instinct to stay away from their fawns for hours at a time helps prevent predators from easily finding their fawns. A mother deer will often move her fawn when she returns, even if only to a short distance away from the original hiding place, to help confuse predators.
If you see a fawn, the best thing to do is to leave it alone. It is a myth that a mother will not care for the fawn if a human touches it. However, for many other safety reasons it is best not to touch or move a fawn. Check back in 8-12 hours and see if the fawn has been moved by the mother - usually the mother will come for it when you are not present. Remember, as a prey animal, the mother might not trust humans, either! If you remain near the fawn you may be preventing the mother from approaching. Call a wildlife professional only if you know that a fawn has been left for well over 12 hours, if it’s clearly injured, or if it has been crying out for hours.
Fawns wean from their mother’s milk at about 10-12 weeks old. At this point you’ll see the still-spotted fawns grazing with the adults more often. They gradually lose their spots by about 4 months of age.
While it can be exciting to see a fawn, remember not to disturb it in its resting place. Take a photo from a distance, make sure pets are kept out of the area, and check back for it later. While young fawns may appear to be abandoned, they’re actually exactly where they are supposed to be.